torsdag 8 maj 2014

"Män har allt att vinna på att ligga lite mer lesbiskt!"

Bilden är lånad från Cirkelns egen Facebook-sida
Idag var jag på en jätterolig sak, nämligen HBT-certifieringen av Sollentunas bibliotek. Det innebär kort och gott att alla som jobbar på biblioteken i Sollentuna gått igenom en utbildning i samarbete med RFSL som "innebär ett synliggörande av att en organisation arbetar strategiskt i syfte att erbjuda en god arbetsmiljö för anställda och ett respektfullt bemötande av patienter/klienter/brukare utifrån ett hbt-perspektiv." (taget från rfsls hemsida)

Vi fick lyssna på författarna Mian Lodalen och Mats Strandberg. Mian har skrivit Tiger och kommer senare i Maj ut med boken Liten handbok i konsten att bli lesbisk som hon skrivit tillsammans med Matilda Tudor. Mian var en extremt härlig människa, som jag fick möjligheten att prata med även efter eventet. Hon bjöd mycket på sig själv och vi skrattade ofta åt vad hon sa. Citat i rubriken är för övrigt från Mian, efter att hon förklarat att hennes nya bok ska läsas av alla kvinnor, och de som fortfarande är hetero efter det ska ge boken till sina män så att de också får läsa och "lära sig något".

Därefter var det Mats tur, som pratade om relationen mellan Linnéa och Vanessa i Engelsforstrilogin, vilken jag även skriver min C-uppsats om. Så jag passade på att ställa lite extra frågor efter eventet, som han var otroligt hjälpsam och svarade på!

Det allra bästa med idag var att både Mian och Mats hade valt väl passande tröjor för dagen - Mian hade på sig en tröja med ett tigerhuvud på, och Mats hade en t-shirt med en regnbåge på under sin kavaj. Älskar sådana detaljer!

Sen är det också naturligtvis extremt roligt att biblioteken tagit det här steget och väljer att utbilda sig i något som får ta mer och mer plats i dagens samhälle, eftersom det är en så viktig grej att ingen ska behöva känna sig utanför, bara för att en har en annan läggning än någon annan. Mian förklarade att hon hade letat efter böcker om homosexualitet på biblioteket, och då stod de böckerna på hyllan "sjukdomar". Det känns jättebra att vi kommit längre än så idag, men vi har fortfarande en lång väg att gå. Idag finns det 77 länder där homosexualitet är förbjudet, och i sju länder är det belagt med dödsstraff. Och det är bara hemskt och inhumant.


2 kommentarer:

  1. Det intressanta med boken är att de där anser att man kan byta sexuell läggning på egen hand, dvs att det inte är medfött, vilket går helt emot tex RFSL:s syn. Nu kan alltså inte homosexuella säga att det är medfött. Bara byt! Då måste man ju kunna byta från tex lesbisk till hetero?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har själv inte läst boken än och kommer heller inte lägga fram min personliga åsikt i just den frågan eftersom det inte var det mitt inlägg handlade om. Men kul att du läser!

      Radera