måndag 26 januari 2015

Som om jag vore fantastisk - Sofia Nordin

Varning för spoilers om du inte läst, men tänkt läsa, Spring så fort du kan och En sekund i taget.

Ella och Nora är äntligen på väg till Umeå, där det finns någon som har sänt ut ett meddelande på radion. Nora kan köra bil, så de tar en som bara står vid vägkanten en bit från gården. De kommer ganska långt på den bensin som redan finns i bilen, men när bilen tvärt stannar och de inte har någon aning om hur långt det är kvar till nästa bil som de kan ta bensin ifrån börjar paniken stiga hos tjejerna. De skulle ju kunna gå till nästa bil, men hur ska de få med sig den packning som ligger i bilen och all mat de skaffat sig på bensinmackarna? Och kommer de att komma fram till Umeå i tid för Ellas födelsedag?

Del tre i Nordins serie om ett post-apokalyptiskt Sverige är fristående, men det hjälper att ha läst de tidigare böckerna för att ha lärt känna Ella en del innan hennes historia tar sin början. Det är Ella som är huvudpersonen i denna bok, och därmed är även språket helt annorlunda från tidigare böcker. Återigen imponerar Nordin när det kommer till att ändra författarstil och beskrivningen av sina karaktärer genom språket de använder. Historien har här ett fokus på kärlek, sex och vänskap, både när den är bra men också när det går väldigt fel. Det pedagogiska från de tidigare böckerna hänger kvar, även om det är en del radikala händelser som sker som jag verkligen hoppas att dagens ungdomar i vårat Sverige slipper vara med om.

När Sofia Nordin hade hand om Rabén & Sjögrens Facebook-konto "Mellan raderna" berättade hon att hon skriver på en fjärde del i serien. Jag är helt övertygad om att den här serien skulle kunna bli hur lång som helst eftersom Nordin är fantastiskt duktig på att både föra historien framåt genom sina karaktärer, samt skilja på dem genom sitt språk och berättarstil. Jag hoppas verkligen att det kommer en fjärde del!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar