söndag 6 juli 2014

Min mormor hälsar och säger förlåt - eller rätten att vara annorlunda

Fredrik Backman har gjort det igen - skrivit en himla bra bok alltså. Detta är Backmans andra bok, och den handlar om nästan åttaåriga Elsa som får ett uppdrag av sin mormor; att leverera ett gäng brev till olika människor. Elsas mormor är lite galen, annorlunda, och boken är fylld med historier om hennes galna upptåg. Även sagor är mormoderns specialitet, och en stor del av historien handlar om de sagor som Elsa och hennes mormor delade med varandra. Och andra karaktärer förstås. 
Herregud vad jag älskar den här boken. Sagorna var lite annorlunda i början, men för någon som gillar fantasy var det bara roligt att läsa om. Det fantastiska blandades med det realistiska och till slut visste jag knappt om hunden var en wors eller om worsen var en hund (du kommer förstå när du läser). Historien är som vanligt extremt välskriven och rolig, med ett gäng fina metakommentarer lite här och var. Exempelvis: "Och det finns alltid drömmar och kramar hemma hos dem. Drömmar är en sorts småkaka. Kramarna är helt vanliga." 

Andra utvalda citat är:
"'Bara annorlunda människor förändrar världen, ingen som är normal har någonsin förändrat ett skit.'"
"Det finns knappt några möbler, och de som finns står exakt vinkelrätt mot varandra och ser ut som om de tänker begå någon sorts möbelharakiri om det landar ett dammkorn på dem. Elsa vet det för hon hade en samurajperiod för ett år sedan."
"'Det är för fan så man ställer sig upp mot jävlar som säger åt en vad man får och inte får göra. Man gör dem lik förbannat.'" 

Det nästan bästa i hela boken är Backmans tack i slutet på boken. "Mest av allt tack till dig som läser. Utan vars högst tveksamma omdöme jag med all största sannolikhet skulle bli tvungen att skaffa ett riktigt jobb."

Kort sagt, en mycket bra bok. Läs den! 


bokus|forum|Backmans blogg (så läsvärd!)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar