måndag 21 juli 2014

Miss Peregrines hem för besynnerliga barn

Ransom Riggs heter mannen som skrivit en YA-version av senaste X-men-filmen. Det var nästan så jag kände när jag kommit en bit in i historien i alla fall. Däremot så är Miss Peregrines... utgedd 2011 medan filmen kom i år. Så vem kopierar egentligen vem, hmm?!

Nog om detta och tillbaka till boken! Den handlar om 15 år gamla Jacob som får ett telefonsamtal som leder honom hem till sin farfar. Väl där hittas farfadern dödligt skadad, men han hinner viska ett par meningar till Jacob innan han tar sitt sista andetag. Som ung hade farfadern flytt från Nazisterna under andra världskriget och fått bo på en ö utanför Wales, i Miss Peregrines barnhem. Detta barnhem var för besynnerliga barn, sådana som exempelvis var så lätta att de skulle flyga iväg om de inte hade ett snöre om midjan utomhus, barn som kunde skapa eld med händerna, och barn som kunde ta liv från någon och ge till någon annan. Som liten hade Jacob trott på dessa historier, men ju äldre han blev desto mindre trodde han på alla dessa barn och deras förmågor. Så när Jacob tillsammans med sin terapeut kommer fram till att det skulle vara en bra idé om Jacob åkte till platsen där barnhemmet fanns börjar äventyret! Jacob åker dit tillsammans med sin pappa för att utforska det gamla barnhemmet och se om det kan hjälpa Jacob stilla en del av de frågor han har om sin farfar. Men han får reda på mycket mer än vad han kanske ville veta...

(Försökte mig på en sån där mystisk avslutning, hur funkade det?) Jag gillar den här boken! Historien är väl uppbyggd, Jacob är en bra karaktär, precis som alla andra karaktärer i denna bok, och det är lätt att tro på den här historien. Förutom allt det övernaturliga kanske, men det beror ju också på hur livlig fantasi en har. Det jag uppskattade mest i den här boken var alla de foton som finns utspridda på sidorna. Alla fotona är autentiska, med utrymme för lite manipulering, och de skapar en känsla av att detta kanske kunde ha hänt på riktigt. Jag ser verkligen fram emot nästa bok av Riggs, Spökstaden (eller Hollow City på engelska)!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar