fredag 2 januari 2015

The Ultimate Book Tag

Jag vet att jag blir lite bättre på att skriva om jag väl bara sätter igång, så jag tänkte att ett par listor och taggar kan få igång skrivandet en del. Helt oombedd (som med alla taggar) gör jag nu denna, som jag hittade på Bellas Bokblogg och lånade lite diskret sådär. 

1. Do you get sick while reading in the car?
Nej, jag har världens sämsta balanssinne så jag kan läsa i princip var som helst utan att må illa eller ens registrera att jag rör mig framåt eller i någon riktning. Främst föredrar jag att läsa på bussen eller tåget. 

2. Which author's writing style is completely unique to you and why?
Gah, jag vet inte riktigt. Historiemässigt så älskar jag ju Murakami pga det magiska i realismen. Men språkmässigt så har jag ju fallit totalt för Sandra Beijer och Gunnar Ardelius, eftersom deras språk är ett sådant en vill läsa långsamt med flit. 

3. Harry Potter series or the Twilight Saga? Give 3 points to defend your answer.
Harry Potter alla dagar i veckan. Jag vet inte ens hur jag ska "försvara" det svaret, men vi kan väl börja med att historien är så mycket bättre i HP, böckerna är extremt mycket bättre skrivna än Twilight-serien och HP är så fruktansvärt magiskt i och med att jag växte upp med de böckerna. 

4. Do you carry a book bag? If so, what is in it (besides books…)?
Nja, jag har nästan alltid med mig en bok i min väska (om jag inte ska åka en väldigt kort bit och jag vet att jag inte läst dagens metro i princip). Men i min väska brukar jag normalt ha med mig det vanliga: plånbok, nycklar, läppsyl, handkräm, tuggummi, penna och block (litet om jag inte ska till skolan, annars mitt block till skolan) samt paraply. Om det dessutom är kallt ute (som nu) brukar jag ha med mig handskar och mössa. Samt plåster, eftersom jag får skavsår av mina skor. 

5. Do you smell your books?
Japp, så ofta jag kan! Om det vore socialt acceptabelt att lukta på böcker inne på t.ex. Pocket Shop eller Akademibokhandeln skulle jag göra det också, men just nu nöjer jag mig med att lukta på mina böcker som jag har hemma. 

6. Books with or without little illustrations?
Det är inget jag tänker på, men jag älskar att läsa barnböcker med fina illustrationer, eller böcker gjorda av bara illustrationer (t.ex. The Arrival av Shaun Tan).

7. What book did you love while reading but discovered later it wasn’t quality writing?
Jag vet inte riktigt. Endgame kan vara en sån bok eftersom den inte är särskilt välskriven eller att det finns en djup historia med bra karaktärer. Men den är så in i bänken spännande att jag inte brydde mig om språket alls faktiskt. 

8. Do you have any funny stories involving books from your childhood? Please share!
 Det beror väl på vad som räknas som en rolig historia, men det finaste jag var med om som "liten" var när den sista boken i HP-serien kommit ut och vi var ett helt gäng som släpade med oss den tunga boken till skolan och bad vår lärare att få vara inne på rasten för att läsa. 

9. What is the thinnest book on your shelf?
Om det var krig i Norden av Janne Teller på 58 sidor. 

10. What is the thickest book on your shelf?
Jag har samlingsvolymen av Liftarens Guide till Galaxen av Douglas Adams. Jag vet inte om den räknas eftersom det är flera böcker i en, men den får duga än så länge!

11. Do you write as well as read? Do you see yourself in the future as being an author?
Jag tror inte att jag har hittat min historia (än) att skriva om, så riktigt än vågar jag inte säga att jag kommer att ge ut någon bok eller liknande. 

12. When did you get into reading?
Jag har ju alltid tyckt om historier och liknande, och mina föräldrar var som sagt väldigt bra på att läsa för mig. Läsa själv vill jag säga att jag gjorde själv när jag blev åtta år, men så bra minne vet jag inte om jag vågar påstå att jag har. 

13. What is your favorite classic book?
Jag vet faktiskt inte. Någon som kanske kan tips om bra klassiska böcker som jag inte läst än? (Dvs. vilken klassiker som helst i princip)

15. If you were given a book as a present that you had read before and hated…what would you do?
Jag skulle ha sagt att jag redan läst den boken och fråga om det gick att byta. Troligtvis skulle jag få den av någon i min släkt och de är verkligen inte oresonliga när det kommer till sådant (ett år fick jag till exempel samma bok av två olika släktingar, och den ena byttes raskt ut från en inbunden bok till fyra eller fem pocketböcker, score!)

16. What is a lesser known series that you know of that is similar to Harry Potter or 
the Hunger Games?
Ja problemet med s.k. "lesser known" är ju just det, och jag brukar vara dålig på att hålla koll på liknande bokserier. Dock så tycker jag att Hunger Games har fått ett par uppföljare i i princip alla dystopiska ungdomsböcker som finns på marknaden idag. 

17. What is a bad habit you always do (besides rambling) while blogging?
Parenteser! Jag använder mig av allt för många parenteser, men det beror också på att jag har så många tankar som vill ut, på så kort tid som möjligt. Jag ber om ursäkt för om det stör allt för mycket. 

18. What is your favorite word?
Ska jag seriöst bara välja ett ord? Det finns ju så många fina! 

19. Are you a nerd, dork, or dweeb? Or all of the above?
Nörd! På alla sätt och vis :) 

20. Vampires or Fairies? Why?
Vampyrer eftersom de dels tillfredsställer den mörka sidan av litteraturen (oftast) och dessutom så har jag inte läst så många böcker om älvor så jag kan inte riktigt uttala mig. 

21. Shapeshifters or Angels? Why?
Shapeshifters! Som icke troende och helt inne på tankarna hur himla coolt det skulle vara att kunna se ut som någon eller något annat så lockar den tanken mer. 

22.  Spirits or Werewolves? Why?
Varulvar, eftersom jag älskar hundar! Dessutom är andar ganska oberäkneliga av sig, hundar vet en var en har dem. 

23. Zombies or vampires?
Lite pest eller kolera på den här va? Zombies är ju mycket lättare att döda, medan vampyrer kan vara snälla (eller? Händer bara sånt i Twilight?)

24. Love triangle or forbidden love?
Förbjuden kärlek hellre i så fall. Trianglar kan snabbt gå extremt fel och det är bara jobbigt att se folk sätta sig i sådana situationer som kommer såra någon annan. I så fall är det bättre med förbjuden kärlek som i allra bästa fall kan bli okej kärlek. 

25. Lastly: Full on romance books or action-packed with a few love scenes mixed in?
Om jag hade fått den här frågan för över ett år sen hade jag svarat kärleksroman. Men idag är jag mycket mer för actionromaner med lite kärlek i (så länge det inte tar över). 

Okej, nu förstår jag varför den heter "ultimate", jisses vilken lista! Jag utmanar alla som vill att göra denna tag. Mycket nöje!

4 kommentarer:

 1. "Nörd! På alla sätt och vis"
  Tumme upp! :)

  SvaraRadera
 2. Det var intressant att läsa alla dina svar! :)

  SvaraRadera
 3. Morsom tag.. Tror jeg joiner en dag :) Hvis det går bra :)

  Liker også å lese barnebøker, men hovedsakelig pga. illustrasjonene.. Er også en av grunnene til jeg liker tegneserier og manga osv.. velger som regel ut i fra om jeg liker tegnestilen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart det går bra, det ska bli roligt att läsa dina svar sen!

   Radera