onsdag 17 september 2014

Skärvor av J - Magnus Ljunggren

Julia, Saras bästa kompis, försvinner sista dagen på sommarlovet. De har precis återförenats efter att ha varit osams i flera år, och Sara tror att Julia kanske har åka till London. Eller Stockholm, eller Göteborg. Vad som helst än den lilla hålan de är i nu. När Julia till slut hittas visar det sig att det finns mycket onda människor i deras lilla stad, och Sara vet till slut inte vem hon kan lita på.

Ljunggren har skrivit en bok om tunga ämnen; döden, mord, våldtäkt, sex och pornografi. Musik är en stor del av den här boken, precis som dans som lyser upp här och var, både i handlingen och i Saras liv. Trots att boken är så tung, eller kanske just därför, vill jag veta vad som hände med Julia. Jag vänder blad så ofta jag kan och läser denna bok mycket hellre än att exempelvis handla eller städa. När boken är slut vill jag vända på nästa sida, och nästa sida, framför allt eftersom jag blev oerhört frustrerad på slutet, och dels eftersom jag inte ville att boken skulle ta slut.

Det här är en skickligt skriven bok då jag känner Saras förtvivlan över att hennes bästa vän är borta, jag blir intresserad av vad de som kan tala med andar har att säga och jag vill framför allt veta mer om alla karaktärer. Mina egna teorier om vem som är ond kan mycket väl uppfyllas på nästa sida, vilket jag gillar. Jag brukar inte tycka om deckare, men det här känns dels inte som en typisk deckare, dels är den otroligt bra.


Tack Bonnier Carlsen för recensionsexemplaret!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar