onsdag 30 september 2015

När hundarna kommer - Jessica Schiefauer

Omslaget är så mycket snyggare i
verkligheten. Just sayin'.
Det gör sig inte lika bra på bild. 
Ester och Isak faller handlöst för varandra en sommar. En sommar då Esters kompis först får ett
halsband i form av Tors hammare av sin pojkvän, därefter hans bomberjacka. En sommar då Isaks lillebror skaffar sig tunga kängor, rakar av sig håret och tillsammans med en annan person orsakar en ung killes död.

Det här är främst en historia om Ester och Isaks kärlek, en sån där typisk tonårs-förälskelse som ingen vuxen förstår sig på, såklart, hur kan de? Och kärleken beskrivs perfekt, jag kan själv känna igen mig i ungefär allt. Det är även en historia om vad som händer när känslor försvinner. Och så handlar det såklart om vad som händer när någon begår det värsta brott som någon kan begå. Och det blir riktigt bra.

Grejen med När hundarna kommer är att det till lika delar handlar om den här kärleken, och hur det kan vara att vara på andra sidan offer-sidan om ni förstår. Det finns ingen del i historien som beskriver hur offrets familj mår (förutom tidningsnotiser), däremot så beskrivs den sorg som Antons familj går igenom. Trots att det aldrig är rätt att skada någon annan så kan jag ändå förstå och sätta mig in i Antons familjs reaktion och i hur hjärtekrossade de är. Det beskrivs också till stor del vad media gör mot förövare och en påminnelse om källkritik, och att aldrig tro blint på det som står i tidningar får ta en stor plats i historien.

För några veckor sedan släppte P3 dokumentär en dokumentär om mordet på John Rohn, den finns att lyssna på här. Eftersom jag precis hade lyssnat på dokumentären när jag läste boken kunde jag verkligen känna igen stora delar av vad som hände då i boken. Till exempel så sker den här hemska händelsen vid en sjö i båda historierna. Dessutom så har förövarna högerextremistiska drag över sig och verkar sympatisera med nazister. Förövarna har inget egentligt motiv till vad de gör. Mordet på John skedde när Schiefauer var 17 år, i hennes hemort Kungälv, och hon pratade själv om detta i våras i Bonnierhuset. Hon påpekade både då och i boken på att våldet uppstår gång på gång, i olika årtionden och på olika platser. Frågan är var det kommer ifrån och vad en kan göra åt det. Därför är När hundarna kommer en så viktig bok att uppmärksamma, framför allt nu när vi har ett parti i riksdagen som många liknar vid ett annat, högerextremistiskt parti som vann valet i Tyskland, ni vet. Nu mer än någonsin är det viktigt att vara inkluderande och snäll mot sina medmänniskor. En annan mycket bra aspekt med den här boken är att den aldrig någonsin tar upp vilket år den utspelar sig (det enda som skvallrar om att den åtminstone utspelar sig i ungefärlig nutid är att mobiltelefoner är vanligt förekommande) eller var i landet. Därför kan den lika gärna handla om vad som händer i din eller någon annans hemstad, för tio år sedan eller igår. Eller kanske imorgon, men förhoppningsvis inte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar