Det går inte att gå över Sergels torg utan att riskera att bli skjuten, när bomberna faller är du rädd för att de ska träffa dig, din skola eller ditt hus. När ni till slut flyr till Egypten tar det lång tid innan ni faktiskt kommer in i samhället, och trots att ni kan åka tillbaka till Sverige så vågar ni inte.
Det är verkligheten i boken Om det var krig i Norden. Kriget utspelar sig i Sverige och historien skrivs ur ett perspektiv som gör att det känns som att det är du själv som upplever allt detta.
När det skrivs om krig i främmande länder är det för det mesta svårt att förstå och sätta sig in i vad som egentligen händer dem människor som lever mitt i kriget. Med den här boken kan du sätta dig in i det, och det är hemskt. Det är fruktansvärt att försöka tänka sig att vi, som lever i ett så pass bra land som Sverige är, skulle kunna hamna mitt i ett krig där vi är rädda för att röra oss utanför dörren på grund av alla krypskyttar. Ändå så finns det personer som lever i det kaoset varje dag.
Det är extremt svårt att läsa den här boken utan att må lite illa, samtidigt som jag fascineras över hur smart den är skriven. Med sina få sidor och ett utseende som liknar ett pass blir även boken en symbol för resan, flykten. Personer i dagens samhälle är duktiga på att blunda för andras verklighet, och kanske är det därför den här boken slår så hårt. Även denna artikel får mig att faktiskt förstå, och inte bara veta, att vissa delar av vår värld är rent ut sagt "fucked up".
Har du några timmar över, läs denna bok!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar