torsdag 30 oktober 2014

Det oändliga havet - Rick Yancey

Det oändliga havet är den fristående fortsättningen på Den femte vågen som handlade om Cassies försök till överlevnad i en värld där utomjordingarna dödat 98% av jordens befolkning. Denna fortsättningen handlar om vad som hände efter att (enorm spoiler-varning om du inte läst första boken än) Evan sprängde Camp Haven. Den femte vågen är på väg i formen av små barn riggade med bomber som kan spränga människor i luften tack vare koldioxiden i deras utandningsluft. Samtidigt försöker Cassie, hennes lillebror, Poundcake, Dumbo och Ben/Zombie överleva efter att Ringer sprungit iväg för att leta efter ett nytt ställe att ta skydd på, och Teacup följt efter henne ut i skogen. Det urartar snabbt både för Ringer och gänget som tar skydd på ett övergivet hotell och snart vet ingen vem som är den riktiga fienden, eller varför utomjordingarna gör som de gör.

För mig gick det väldigt fort att läsa denna boken eftersom den är spännande från sida ett och det slutar inte vara spännande förrän jag slagit igen boken och gråtit lite över att det är så lång tid tills att sista delen kommer ut. En ny karaktär hamnar i centrum, samtidigt som vi får lära känna Poundcake bättre, trots att historien om Cassie, Sam och Ben finns kvar i bakgrunden.  Historien är otroligt underhållande, men jag blir otroligt irriterad över att alla karaktärer ska vara så dumma och inte förstå vad det är som händer. Det är ju, i mina ögon, helt självklart att Vosch är en ond snubbe, men det förstår inte karaktärerna i boken förrän det är väldigt mycket för sent. En positiv sak är dock att vi får veta mer av vad som egentligen är utomjordingarnas plan, och jag gillar den. Dock så är den extrema heteronormativiteten fruktansvärt tröttsam och det hade behövts en ordentlig genusanalys eftersom killarna beskrivs som "typiskt grabbiga" och macho. Tjejerna är rätt tuffa, men hamnar tyvärr ibland i många situationer där de behövs räddas av killarna. Det hade varit trevligt med en lite annorlunda syn på män och kvinnor. Och förlåt mig Rabén och Sjögren men korrekturläsningen av denna bok kunde ha varit mycket bättre.

Kort sagt är detta en mycket spännande bok med underhållning i högsta grad och jag längtar till att få läsa den sista delen i trilogin!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar